28 Şubat 2013 Perşembe

İşletim Sistemleri Hakkında bilmedikleriniz

Pardus’u Denediniz mi ? Windows dışında İşletim sistemlerinin de olduğunu biliyor muydunuz?

İşletim sisteminin ne demek olduğunu biliyor musunuz? İşletim sisteminin görevleri nelerdir? Tabi ki herkes bunları genel olarak biliyor. İşletim sistemi bilgisayarın açılışından kapanışına kadar süren süreci yöneten bir sistem (yazılım) dir. 

İşletim sisteminin Windows’tan ibaret olduğunu mu düşünüyorsunuz. Böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Windows işletim sistemi dünyada en çok kulllanılan işletim  sistemidir. Anacak onun dişında birçok işletim sistemi vardır. Dünyada Windows’tan sonra en çok Linux ve Mac Os adlı işletim sistemleri gelir. Bunların dışında Open Solaris, BSD Linux vs. gibi sistemler gelir.


Windows, kapalı kaynak kodlu ve paralıdır. Windows u özelleştirme konusunda oldukça sınırlıdır. Windows ta sistemi istediğiniz gibi ayarlayamazsınız. Windows’un kodları kapalı olduğu için ne yaptığını da bilemezsiniz. Arka planda ne olduğunu bilmediğiniz birçok yazılım ve hizmetler çalışıyor. Bunların neye hizmet ettiğini doğal olarak anlayamıyorsunuz. Linux ise tamamen özelleştirilebilir açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir işletim sistemidir.  Bunlardan Pardus adlı dağıtım ise Türkiye’nin milli bir işletim sistemidir. Türkiye’de Linux kurmanın ve kullanmanın zorluklarından yakınan kullanıcılar için Pardus büyük bir nimettir.

            Pardus Linux’a iyi ve temiz bir başlangıç yapmak isteyen kişiler için bulunmaz bir fırsattır.Pardus hakkında dökümanlar gitgide artmakta ve Pardus kullanımı da buna bağlı olarak ilerlemektedir. Pardus Linux’u http://www.pardus.org.tr resmi sayfasından indirebilirsiniz. Pardus tamamen ücretsiz açık kaynaklı özelleştirilebilir ve tam Türkçe desteği sunan kullanımı kolay bir işletim sistemidir. Pardus’u kuran kullanıcılarımız Windowstaki gibi her programı ve oyunu çalıştıramayacaklardır. Ancak tüm bu oyun ve programların Linux çin bir dengi muhakkak vardır. Ayrıca Wine vs. gibi araçlarlada Windowsta popüler olarak kullandığınız programları Pardustada kullanabilirsiniz.  Diyeceğim şu ki Pardus’u kurar kurmaz ilk başta beğenemeseniz bile silmeyin biraz zaman tanıyın. Pisi de paket kurmayı öğrenin bilmediklerinizi forumlarda sorun emin olun ki sonunda Pardus’u silmekten vazgeçeceksiniz.

            Pardus ile;
·         Özgür olun
·         Ücretsiz indirin dilediğiniz kadar kurun
·         Virüslerle uğraşmayın.
·         Dilediğiniz gibi sistemi özelleştirin.
·         Bilgilerinizin güvenliğini sağlayın.
·         Devlete ve millete en başta da kendi bütçenize katkı sağlayın.
·         Daha fazlası için Pardus’u deneyin ve görün