21 Ekim 2013 Pazartesi

WINDOWS işletim sistemi nedir?


WINDOWS işletim sistemi nedir?

Windows DOS üzerinde çalışan Dos`tan daha kapsamlı bir işletim programıdır.

 
WINDOW (pencere) nedir?

Window, windows işletim sisteminin en temel unsurlarından biridir. Dörtgen şeklinde ve boyutları ayarlanabilir bir alan olan pencere, o an çalışmakta olan programın ekranda görüntülediği kısmı oluşturur. Ekranda ayni anda birden fazla pencere açık olabilir.

 

DESKTOP (masa üstü) nedir?

 

Windows ilk açıldığı zaman karşımıza çıkan ekrandır. Ayrıca desktop uygulama ve çalışma pencerelerinin de görüntüleme alanıdır. Desktop (masaüstü) ana görev çubuğunu da barındırır. Bunu ekranın alt kısmında bulabiliriz. En temel parçası ise START (başlat) tuşudur. Bu tuşa basıldığı zaman Windows 2000`in yada Windows`un hangi versiyonu (97,98,99,00) bilgisayarınızda yüklü ise ona ait pek çok uygulama ve komutunu içeren bir listeye ulaşılabilir. Görev çubuğunun diğer kısmında ise o an çalışmakta olan uygulamaların simgeleri görülebilir. Mesela takvim veya ses ayarları gibi.

 

 

WINDOWS`DAKİ DOSYA, KLASÖR VE ÖZEL KLASÖRLER

 

KLASÖR (FOLDER): Sarı renkte ikonlardır, dosyaları saklamaya yarar.

Bir klasörün içine nasıl girilir?

Sol mouse tuşuyla içeriğine bakılmak istenen klasörün üzerine iki kez tıklanır. Bir klasörün nasıl yaratıldıgını ise sağ tuş menüsünün içeriğinde göreceğiz.

DOSYA (FILE):Özel klasörler ve klasörler harici ikonlardır. Herhangi bir programın içerisindeki menü çubuğunda (taskbar) File yazan yere tıklayıp yani dosya menüsüne girerek, new yazan yere tıklayarak yaratılır.

 

DESKTOP`daki bazı özel klasörler ve ikonlar:

 

My Computer (benim bilgisayarım): Bilgisayardaki bütün hafıza birimlerini saklayan özel klasördür. Windows işletim sisteminde mouse tıklamaları kullanılır. Tipik bir my computer penceresinin içeriğinde;

3 1/2Floppy(A) yazan ikon disket çalıştırmak için kullanılır. Sol mouse tuşuyla iki kez tıklandığı zaman disketin içine geçeriz ve içeriğini görürüz.

(C:) yazılı ikona iki kez mouse`un sol tuşuyla tıkladığımız zaman Hard disk`e girmiş oluruz.

(D: ) yazılı ikona iki kez tıkladığımız zaman ise CD içerisine girmiş oluruz.

My Computer penceresi içerisinde bulunan diğer klasörler, bilgisayar ayarları ve  printer ayarları ile ilgilidir.

 

Recycle Bin (Geri dönüşüm kutusu): Dosya veya klasörlerimizi silmek için kullanılır. Silmek istediğimiz dosya veya klasörü  Recycle Bin`in içine koyarız. Recycle Bin`in içine koyduğumuz dosya veya klasörler işlevini yitirir. Ama geri almak mümkündür. Geri alınan dosya veya klasör eski işlevine dönebilir.

 

My Documents (Benim dökümanlarım): Windows`un sizin için yarattığı dökümanlarınızı koymaya yarayan özel bir klasördür. Herhangi bir programda çalışırken kaydetme işlemi yapacaksak, bilgisayar otomatik olarak my documents`e kaydeder.

Değişken olarak Desktop`unuzda (Masaüstü) başka özel klasörler bulunabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder