21 Ekim 2013 Pazartesi

WİNDOWS DENETİM MENÜSÜ


WİNDOWS DENETİM MENÜSÜ

 

Açık olan her pencerede en üstte farklı renkte görülen kısmın yani BAŞLIK ÇUBUĞUNUN sol köşesinde yer alır.

Denetim menüsünde, açık olan programın logosu ve ismi yer almaktadır.bu menüye sağ veya sol mouse tuşlarından hangisiyle tıklarsak tıklayalım karşımıza çıkacak alt menü aynıdır.  Bu alt menüde:

Move (taşımak): move seçeriz,sonra yön tuşlarıyla pencereyi istediğimiz yere hareket ettirip enter`e basarız. Aynı işlemi mouse`un sol tuşunu başlık çubuğunun üzerinde basılı tutarak da yapabiliriz.

Size (boyut): size seçeriz, sonra yön tuşlarıyla  istediğimiz boyuta getirip enter`e basarız. Yine aynı işlemi mouse`un sol tuşuyla yapabiliriz.

Diğer seçenekler, yani minimize maximize ve close seçenekleri de, bir önceki dersimizde gördüğümüz; başlık çubuğunun sağ üst köşesindeki simgelerle aynı görevdedirler.

 

 

TASKBAR (GÖREV ÇUBUĞU)

 

Çalışmakta olan her program (bilgisayarın otomatik olarak çalıştırdıkları da dahil olmak üzere), görev çubuğunda bir düğme ile temsil edilir. Aynı anda birden çok program çalışıyorsa, sadece bir tanesi aktif halde olabilir. Aktif halde olan programın görev çubuğundaki düğmesi daha açık renkte görülür.

 

TASKBAR`DA YER ALAN DİĞER SEÇENEKLER

 

START : Bilgisayara girip her türlü işlemi yapmak ve bilgisayarı kapatmak için kullanılır.

Start düğmesinin yanında bulunan simgeler Internet, Outlook express, e-mail ve eğer bilgisayarınız da yüklüyse Winamp (müzik kutusu) ile ilgili kısa yolları ifade eder.

Bu simgelerin yanında boş bir kısım yer alır. Eğer kullanıcı her hangi bir programda işlem yapıyorsa veya birden fazla pencere açıksa bu kısımda, açık olan tüm pencerelerin veya dosyaların kısa yollarını görebilir.

Taskbar`ın son kısmıda ise saat, ses, dil ve değişken olarak yüklenmiş otomatik işlem programlarını görmemiz mümkündür.

 

 

SAĞ TUŞ MENÜSÜ

 

Boş bir yere tıkladığımızda açılan sağ tuş menüsü:

 

Active desktop: Desktop`un nasıl görünmesiyle ilgilidir.

Arrange icons: Desktop`ta dağınık halde bulunan ikonları seçtiğiniz şekilde düzenler. Arrange icons yan menüsünde bulunanlar;

By Name: İkonları isme göre düzenler.

By Type: İkonları dosya tipine göre düzenler

By Size: Büyüklüğüne göre (bit, byte, MB cinsinden) düzenler.

By Date: İkonları yaratılış tipine göre düzenler.

Auto Arrange: İkonları otomatik olarak düzenler.

Line Up Icons: İkonları düz bir çizgi şeklinde dizer.

Refresh: Ekranı tazeler.

New: Bu seçenek yan menüsünde bulunan dosyalardan yeni bir tane yaratmaya yarar.

 

NOT:  Sağ tuş menüsündeki mat halde bulunan seçenekler belli koşullarda aktif (seçilebilir) hale gelir.

 

*** Bilgisayarda kullanılan ölçü birimleri: bit, byte, KByte, Mbyte, Gbyte ***

Bit: Bilgisayarda kotlamada kullanılan en küçük veri elemanıdır. (Fizikteki atom gibi)

Byte: Sayısal kodlamada kullanılan ve anlamlı bilgi içerebilen en küçük veri elemanıdır.

1  Byte  = 8 Bit

1 KByte = 1024 Byte (Kilo Byte)

1 Mbyte = 1024*1024 Byte (Mega Byte)

1 Gbyte = 1024*1024*1024 Byte (Giga Byte)

 

YENİ KLASÖR YARATMAK: New menüsünden ‘Folder’ seçeriz ve isim veririz. İsim verdikten sonra mouse`a tıklayıp kaydedilmesini sağlarız.

YENİ YAZI DOSYASI YARATMAK: New menüsünden ‘Text decument’ seçilir ve yaratılan dosyaya isim verilir. Daha sonra dosyanın üstüne sol mouse tuşuyla tıklanarak dosya açılır, yazı yazılır. Yazdığımız yazıyı kaydetmek için ‘FILE’ menüsünden ‘SAVE’ seçilir.

 

Properties: Ekranın görüntüsü ile ilgili özelliklerin ayarlanması için kullanılır.

 

 

Bir klasör veya dosyanın üzerine tıkladığımız zaman açılan sağ tuş menüsü:

 

OPEN

EXPLORE

FIND

SENT TO

CUT

COPY

CREATE SHORTCUT

DELETE

RENAME

PROPERTIES

 

 

OPEN: Bir klasörü veya dosyayı açmak için kullanılır. Dosya veya klasörün üstüne sol mouse tuşuyla çift tıkladığımız zaman da aynı sonuca ulaşabiliriz. (bir kaç özel durum hariç)

 

EXPLORE: Eğer üzerinde sağ tıklanan ikon klasörse, explore seçeneği görülür. Klasörün içeriğini detaylı pencerede gösterir. Bu detaylı pencereye ‘WINDOWS EXPLORER’ denir. Windows explorer, bilgisayarınızda bulunan bütün dosya ve klasörleri gösterir. Sol taraftaki bölümünden bir klasörün üstüne sol mouse tuşuyla bir kere tıkladığımız zaman sağ taraftaki bölümünde klasörün içeriğini görürüz.

FIND: Klasörün içinde arama yapmaya yarar. Aradığımız dosya veya klasörün adını ‘Named’ hanesine yazarak ‘Find now’ a tıklarız. ‘Containing text’ bölümüne ise bir dosya içinde geçen bir kelimeyi yazıp ‘Find now’ a basarak o kelimenin geçtiği dosyayı bulabiliriz. Yine sağ tuş menüsündeki find penceresinde ‘Include Subfolders’ yazan yere de tıklayarak (yani aferin işareti görüldüğü taktirde) arama yaparsak, klasör içinde klasör varsa onları da aramaya dahil ederek işlem yaparız. Seçili değilse klasör içindeki klasörler aramaya dahil edilmez.

 

SEND TO: Dosya veya klasörü, seçeneğin alt menüsündeki bölgelere göndermeye yarar.

 

CUT-PASTE (Kesip Aktarma): Dosya veya klasörü bulunduğu yerden başka bir yere taşımak için kullanılır. Dosya veya klasörün üzerindesağ tuşa tıklanır. Çıkan menüde ‘CUT’ seçilir (seçildiği an dosya veya klasör görüntüden kaybolur). Dosya veya klasörü taşımak istediğimiz yere gidilir ve sağ tuşa tıklanıp ‘PASTE’ seçilir. Böylece, dosya veya klasör eski yerinden yeni yerine aktarılmış olur.

 

COPY-PASTE (Kopyalayıp Aktarma): Dosya veya klasörü bulunduğu yerden başka bir yere daha kopyalamak için kullanılır. CUT-PASTE’deki işlemin aynisi uygulanır. Tek fark; CUT yerine COPY’ e tıklanır.

 

Create Shortcut: Dosya veya klasörün kısa yolunu yaratmaya yarar. Esas önemli olan kullanımı şöyledir;  Dosya veya klasörün bulunduğu yerde kısa yolunu oluşturmak istiyorsak sağ tuş menüsündeki ‘Create shortcut’ a tıklarız, eğer başka bir yerde kısa yolunu oluşturmak istersek dosyayı sağ mouse tuşuyla çeker, istediğimiz yere bırakırız. Çıkan menüde ‘Create shortcut(s) here’ seçeriz ve işlem tamamlanmış olur.

 

Delete: Dosya veya klasörü Recycle Bin’e göndermek için kullanılır. Dosya veya klasörü sol mouse tuşuyla çekip ‘Recycle Bin’ e atarsak da ayni sonuca ulaşmış oluruz. Aynı zamanda dosya veya klasörün üzerine sol tuşla bir kez tıklayıp klavyeden delete tuşuna basarak da aynı sonuca ulaşırız.

Rename: Dosya veya klasörün adını değiştirmek için kullanılır.

Properties: Dosya veya klasörün özelliklerini gösterir. Örneğin dosyanın büyüklüğü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder