20 Ekim 2013 Pazar

İNTERNETTE GÜVENLİK SAĞLAMA


İNTERNETTE GÜVENLİK SAĞLAMA



Internet’teki1 tüm bilgisayarların biricik IP adresi vardır. 0 ve 255 arasında 4 sayıyla temsil edilir ve periyodlara ayrılır –örneğin 195.155.3.3. Tarayıcınızda http://www.tr.net vb. Bir URL’yegirdiğinizde, size siteye ulaşmadan önce bir IP adresine çevrilmesi gerekir.

IP adresleri olanlar yalnızca büyük Web siteleri değildir –sizin de bir tane var. Taraycınız herhangibir Web sitesinden bir sayfa istediğinde, aynı zamanda siteye sizin IP adresinizin de ne olduğunu da söyler, böylece site bilgiyi size geri yollar.

Ancak Internet kimlikleri konusunda IP adreslerinden fazlası vardır. Bir Web sunucusunu örnek olarak ele aldığımızda; sizin Web sayfalarını görüntülemenizi sağlamanın yanında, aynı zamanda indirilecek dosyalar için, tarama yapabilmeniz için bir FTP sunucusu yazılımına da sahip olabilir. Aynı bilgisayar aynı zamanda bir posta sunucusu olarak da işleyerek mesajlar alıp yollayabilir. Bu işlevlerin herhangi birine dair bilgi tabii ki heran gelebilir, örneğin, büyük bir e-posta almanın ortasında bir Web sayfası isteği almak. Peki bunları nasıl organize edersiniz sorusunun cevabı portlardır, bir port PC’nizdeki port gibi fiziksel bir bağlantıyla ilgili değildir, tamamen sanal bir şeydir. Taraycınız bir Web suncusuna bir komut yolladığında, varsayılan http portu 80’i kullanacaktır. FTP komutları ise port 21’e gider. Sunucu üzerinde her programın tek bir özel portu dinlediği söylenir ve diğer heryerden gelecek komutları duymazdan gelecektir.

Bu program, büyük bir Web sunucusunda olduğu gibi, mütevazi bir ev PC’si ya da Mac’te de aynı şekildedir. Her ikisi de bu portlara sahiptir ve her ikisi de dışarıya farkına vardığınızdan daha fazla bilgi verebilir ancak onları nasıl kapayacağnızı biliyorsanız durum değişir.

 

 

4.1.2 TEHLİKELER


 

Diğer Internet bilgisayarlarının sizin IP adresinizi ve portlarınızı kullanmaları sizin açınızdan bir risk taşıyor mu?

Koruma yollarından biri IP adreslerinin tipik olarak tahsis edilme şekliyle sağlanmaktadır. Eğer ISS’nizi çevirmek için normal bir telefon hattı üzerinden standart bir modem bağlantısı kullanıyorsanız, çoğu ISS’nin her bağlandığınızda farklı bir IP adresi verdiğini göreceksiniz, bu şekilde hedef alınmanız oldukça zorlaşır.

Diğer yandan, örneğin ADSL ya da kablo yoluyla, her daim bağlı olanların aynı kalan (en azından bir süre) bir IP adresleri olabilir. Güvenli olmayan PC’ler için hızla binlerce IP adresi kontrol eden port tarayıcıları denilen programların varlığıyla, on-line olmakta belli derecede bir risk olsa gerek.

Aslında sisteminizin ne şekilde kurulmuş olduğuna göre değişir. Bir Web ya da FTP sunucusunu serbestçe dolaşabilirken, bilgisayarın bunu mümkün kılmak için özel bir yazılım çalaştırdığını ve PC’lerin en başta bu şekide kurulmuş olmadıklarını unutmamalısınız.

Sisteminizi kontrol etmek için Denetim Masası’ndaki Ağ simgesine çift tıklayın. ‘File and printer sharing for Mcrosoft Netwok’ü listelenmiş görürseniz ve ‘File and Print Sharing’e tıklamak ‘I want to be able to give others access to my files’ (Diğerlerine dosyalarıma giriş izni vermek istiyorum) kutusunun işaretli olduğunu ortaya çıkarırsa, o zaman bir parça risk olabilir. Bunun düzeltilmesi şartlarınıza bağlıdır. Bir network üzerinde değilseniz ve File ve Print Sharing’e ihtiyacınız yoksa, hayat daha kolay – seçeneği belirleyip ondan kurtulmak için Remove’a tıklayın.

Eğer bu fonksiyona ihtiyacınız varsa, muhtemelen bu bir iş PC’si olduğundan ya da küçük bir ev network’ünde birbirine bağlanmış bir kaç makineniz olduğundandır, en iyi tavsiye yaptığınız işe dikkatle bakmanızdır. Diskinizin yalnızca minimum bir bölümünü paylaşın (c:\’den ziyade c:\mydocuments\data) ve her paylaşım için makul bir şifre kullandığınızdan emin olun. 10 karakter ya da daha uzun harfler ve rakamlardan oluşan rasgele bir şifre olabilir. Şifrenizi her birkaç haftada bir değiştirin, bu sayede herhangi bir ‘hacker’ yolunuzdan geçse bile bunlarla karşılaştıktan sonra daha kolay hedeflere yönelecektir.

 

 

4.1.3 ÇIKABİLECEK SORUNLAR

 

Çoğu kişi ev bilgisayarlarında File ve Print Sharing’in devrede olmasını istemez ama gene de başka zaafları olabilir. Windows 98’de genellikle bir takım Web sunucusu ve uzaktan idare programları varsayılan olarak devrede bulunurlar. Control Panel>Add Remove Programs>Windows Setup’a gidip kontrol edin. Oradan, Internet Tools’u seçin ve Web Based Enterprise Management ve Personal Web Server’ı kaldırın (tabii bunlara ihtiyacınız yoksa).

Hacker’ların kulandığı bazı port tarayıcı porgramlar var, interneti zayıf PC’ler için tarıyorlar, Shields Up! (http://www.grc.com/) gibi bir takım siteler özellikle anahtar Netbios portları 135-139’u açık tutarak, bununla iyi oynuyorlar ama hacker’ların bunlarla tam olarak ne yaptıklarını açıklayamıyorlar.

Gerçek şu ki bir hacker bu potları gerçekten sorgulamış da olsa, tek edinebilecekleri bigisayar ve tanımıyla beraber, çalışma grubu adınız olurdu – bir ev sistemi için pek birşey sayılmaz. Gene de eğer bu bilgilerin daha anonim olmalarını istiyorsanız, bunları Control Panel>Network>Identification’da bulabilirsiniz. Alternatif olarak, küçük bir sistem değiştirmesiyle, bu portları her ihtimale karşı kapamak isteyebilirsiniz.

Sisteminize gelecek saldırı teşebbüslerini belirleyip durdabilen kişisel firewall programları da var. Bunlar ortalama olarak her bir kaç saate bir bir tane saldırı belirleyebiliyor. Gene de kapılmamak önemli. Eğer sisteminizde düzgün bir güvenlik önlemi varsa saldırıların zaten bir etkisi olmayacak, bunun için firewall’un tüm yaptığı onları haber vermek olur. Ancak para harcamak yerine PC’nizin güvenliğini kontrol edebilirsiniz.

 

 

4.1.4 GERÇEK TEHLİKE

 

Tüm bu anlattıklarımız herşeyin tamamen güvenli olduğu anlamına gelmiyor, Trojanları unutmamak lazım. Bir Trojan virüsten farklı olarak kullanışlı bir program gibi görünebilir ve makinenize yükleyip onu kullanabilirsiniz. Aslında asıl işlevi bu değildir, bu program yalnızca asıl amacı gizlemektedir. Bizim ilgilendiğimiz belirli program tipi ‘backdoor trojan’ yani ‘arka kapı trojanı’ olarak bilinir. En kötülerinden birinin adı SubSeven. Bir kez aktif bölümünü yüklerseniz (herhangi bir EXE dosyasına bağlı olabilen bir ‘sunucu’) her on-line olduğunuzda IRC yoluyla yapımcısına yayın yapmaya teşebbüs eder. Programın ‘client’ bölümünü pratik olarak PC’nizi ele geçirmek için kulanabilirler. Tabii ki, bunu anında yapmak pek mümkün değil ama potansiyel özellikler gerçekten de oldukça tehlikeli.

Örneğin ‘keypress’lerin kaydını tutabiliyor, off-line’ken bile ve sonra onları yapımcıya iletiyor, böylece tuşladığınız her şey (şifreler, kredi kartı numaraları) risk altında bulunuyor. SubSeven’ın ayrıca, PC’nizdeki her dosyaya girerek ve çalıştırarak, uzak ‘client’ programının sisteminizi taramasını sağlayan anlaşılır bir dosya yöneticisi de var. Ve gerçekten de korkutulmak isteniyorsanız, yapması mümkün olan 113 fonksiyonun tam bir listesini F-Seurce Virus Information Pages’deki (http://www.datafellows.com/v-descs/subseven.htm) makaleyi okuyun.

 

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder