2 Eylül 2013 Pazartesi

Bilimin Tüm İnsanlık Açısından Önemi

Bilimin Tüm İnsanlık Açısından Önemi
Bilim insanın merak etme ve öğrenme isteğinden doğmuş, en değerli bilgi dalıdır. Doğayı anlama ve onu belirli ölçülerde kontrol altına alma uğraşında en önemli güçtür. İnsan bilim sayesinde, doğayı ve toplumsal gerçekliği anlayabilir. Yine bilimin verileri sayesinde teknoloji üretebilir. Yine bilim sayesinde insanlar bilimsel bir bilinç kazanırlar. Bilimsel devrimler sayesinde, üretim biçimlerinde, kitle iletişim araçlarının kullanımında ve devlet yönetiminde olumlu değişiklikler olmuştur. Bilime değer veren ve onu toplumsal yaşamın en güvenilir yol göstericisi olarak gören görüşün karşısında olanlar da vardır. Bilime karşı olumsuz tavır alanlar iki grupta toplanabilir: Birinci grupta bilimin aydınlığından korkanlar yer alırken ikinci grupta teknolojinin yarattığı olumsuzlukları ve bilimin kötüye kullanılmasısı bilime mal edenler yer alır. Bazı ünlü düşünürler dahi bilime karşı olumsuz tavır içinde olmuş ve olumsuz sözler söylemişlerdir. Örneğin Fransız fizik bilgini Blaise Pascal (Blez Paskal, 1623-1662) şöyle der: “İnsan bilimleri bilmekle, bilmemekten daha çok insanlığını yitirir”. Albert Ainstein ise “Bilim köleler yaratmaktan başka bir işe yaramadı; savaş zamanında bizi zehirlemeye paramparça etmeye yarıyor; barış zamanında da yaşamımızı çekilmez, kararsız duruma sokuyor. Bilimler, insanları kafa işlerine adayıp büyük ölçüde kölelikten kurtaracak yerde, onları makinenin kölesi yapıyor.”der. Bu tür olumsuz eleştirilere en güzel cevaplardan birini Albert Bayet vermiştir. “Bilim Ahlak›” adlı eserinde şöyle der: ” Bilgin, bilgin olarak değil herhangi bir insan kadar suçlu olabilir ve ne yazık ki çok zamanda(suçlu) olmuştur. Suç işlerinde kullanıldığı zaman, bilim bir suç ortağı değil, olsa olsa o işin kurbanıdır.” Bilim ve teknolojideki gelişmeler insanlığın yararına kullanıldığı gibi zararına da kullanılabilir. Örneğin, fizik ve kimya alanındaki gelişmeler atomun bulunmasını sağlamıştır. Atom, atom santralleri kurularak insanlığın yararına enerji üretiminde kullanılabileceği gibi atom bombası yapılarak insanları öldürmek içinde kullanılabilir. Aynı biçimde barut, kayaları parçalamak, tüneller açmak ve geçitler yapmak için kullanılacağı gibi, kentleri yıkmak insanları öldürmekte de kullanılabilir. Anlaşılacağı üzere sorun, bilimin ortaya koyduğu buluşların insanlığın yararına kullanılmamasıdır.
Bilimin sonuçlarının insanlığın yararına kullanılmasıyla sorun ortadan kalkacak, bilim artık suçlu ilan edilmeyecektir.
1. Bilimsel Bilginin Diğer Bilgi Türleriyle Tamamlanmasının Gerekliliği Doğada ve toplumda her varlığın değişik boyutlarının, farklı özelliklerinin olması, farklı bilim ve bilgi dallarının doğmasına neden olmuştur.Yaşam içinde her bilgi dalının ayrı bir işlevi ve ayrı bir önemi vardır.Aynı zamanda bu bilgi dalları, doğayı ve toplumu anlama etkinliğinde birbirleriyle karşılıklı etkileşim içindedir. İnsanın başta bilimsel bilgi olmak üzere, felsefe bilgisine, gündelik, teknik, sanatsal ve dinsel bilgiye ihtiyacı vardır. Birey ancak bütün bilgi dallarından yararlandığı ölçüde mutlu olabilir. Bilimsel bir kuram ya da yasaya ulaşmanın sağladı haz, sanatsal bir etkinliği izlemenin veya dinlemenin sağladığı haz ve yardımlaşmanın verdiği haz yaşama ayrı bir güzellik katar. Bilimsel bilgiyi diğer bilgi türlerinden biraz öne çıkaran birtakım özellikleri vardır. Bunlardan biri, bilimsel bilginin doğruluğu test edilebilir bir bilgi olmasıdır. Bilimsel bilgiler yanlışlanana kadar doğru ve kesin bilgilerdir. Bu yönüyle bireyleri, hurafelerden, yanlış düşüncelerin ve ideolojilerin etkisinden korur. Bir başka özelliği, bilimin teknoloji yoluyla insanın ve toplumun yaşamını tümüyle değiştirmesi ve geliştirmesidir. Teknik uygarlık bilimin yol göstericiliği sayesinde ulaşılan bir uygarlıktır. Teknoloji sayesinde ise insanın yaşamı her geçen gün biraz daha kolaylaşmaktadır.
2. Hayatla Bilimsel Bilginin İç İçeliği Bilimsel bilgi ve onun ürünü olan teknoloji yaşamımızı çok derinden etkileyen bilgi türlerinin başında gelir. Bilim insanın bir yandan kendini, yaşamı ve dünyayı anlamak, bilmek için duyulan merakını gidererek kuramsal bir işlevi yerine getirir. Diğer yandan da teknoloji sayesinde hayatı kolaylaştıran pratik bir işleve sahiptir. Bilimsel bilgi ve onun ürünü olan teknoloji yaşamımızın vazgeçilemez bir parçası haline gelmiştir. Doğumdan ölüme kadar yaşamımızı kolaylaştırmak için kullandığımız araç ve gereçler bilimsel teknolojinin ürünüdür. Bu ürünlerden yoksun kalmak demek ilkel toplumların yaşam biçimine geri dönmek demektir. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler günümüzde de baş döndürücü bir hızla gelişmektedir. Bu gelişme bir yandan insanın yaşamını biraz daha kolaylaştırırken bir yandan da çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bilim ve teknoloji yalnızca olumlu, yaşamı kolaylaştıran sonuçlar üretmez. En olumsuz sonucu sayılan çevre kirliliği; hem çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına hem de bazı bitki ve hayvan türlerinin yok oluşuna neden olabilir. Bilim, olumlu ve yapıcı bir biçimde kullanıldığı zaman da olumsuz sonuçlar doğurduğu zaman da yaşamı doğrudan etkilemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder